top of page

Enošima - Olimpijska regata

Ovo takmičenje smatra se najbitnijim u svetu sportskog jedrenja a olimpijska medalja najvećim dostignućem za jednog regatnog jedriličara. Iako se olimpijsko jedrenje bazira na sportskom duhu i pripremljenosti sportiste pre nego na tehničkom razvoju plovila, kvalifikacioni ciklus jednog takmičara ipak često zahteva i velika finansijska ulaganja.



Uspešne olimpijce često očekuje blistavi nastavak karijere profesionalnih jedriličara a neki poput Peter Burling-a i Jimmy Spithill-a osvoje čak i najstariji trofej modernog sporta, "Auld Mug" koji pripada pobedniku čuvene Amerca's Cup regate.


Ove godine će se od 25. jula do 4. avgusta održati olimpijske regate u Enošimi u okviru Letnjih Olimpijskih igara u Tokiju. Učestvovaće 350 učesnika iz 63 zemlje u 10 različitih klasa. Neke od njih poput klase Laser, Laser Radial, Finn i 470 zastupljene su i u našoj zemlji već nekoliko decenija. Na žalost, do sada se ni jedan takmičar iz Srbije nije kvalifikovao za olimpijsku regatu. S obzirom na to da je u Evropi konkurencija jaka a sport na ovom nivou zahtevan u svakom smislu a pre svega finansijski, ljubitelji jedrenja u našoj zemlji moraće da se strpe barem do sledeće Olimpijade koja će se održati u Parizu kako bi bodrili nekog od naših predstavnika u ovom sportu.


Ali u međuvremenu, predstoji nam mnogo uzbuđenja a prva su na redu već za nekoliko dana. Ovom prilikom, posebno bi istakli takmičenja u klasma 49er i 49er fx. U pitanju su "skiff" jedrilice neverovatnih performansi. Dok je 49er namenjen dvočlanoj muškoj posadi 49er fx je namenjen dvočlanoj ženskoj posadi. U pitanju su izuzetno sposobne atlete s obzirom da su ove jedrilice izuzetno brze i zahtevne za jedrenje. U muškoj konkurenciji će se naći 19 posada među kojima su pomenuti Peter Burling i Blair Tuke, zvezde svetskoj jedrenja sa Novog Zelanda koji brane titulu. Takođe, među favoritima su i braća Fantela iz Hrvatske koji su 2018. godine osvojili svetsko prvenstvo. U ženskoj konkurenciji Martin Soffiati Grael i Kahena Kunze iz Brazila brane titulu iz Ria ali će put do zlata biti izuzetno težak s obzirom da su u konkurenciji za vrh podijuma svetske prvakinje iz 2020. godine Tamara Echegoyen and Paula Barcelo iz Španije, holandski duo Annemiek Bekkering i Annette Duetz kao i Alex Maloney i Molly Meech sa Novog Zelanda, posada sa kojom su se borile za pobedu u Riju do poslednje trke.


Naravno, pored klase 49er, sa uživanjem ćemo pratiti često atraktivne trke daskaša, laseraša, 470, miksovanih posada klase Nacra 17 a nećemo nikako propustiti ni okršaj teškaša nadljudskih sposobnosti, takmičara klase Finn. Na regatnom polju naćiće se i neki od naših sagovornika. Tonči Stipanović iz Hrvatske još jednom je krenuo u pohod na olimpijsko zlato u klasi Laser koje mu je prošli put za dlaku izmaklo. Takođe, Milivoj Dukić će u istoj klasi nastupiti za Crnu Goru. Želimo im dobar vetar!


Informacije, raspored i rezultate olimpijske regate možete pronaći na posebnoj stranici World Sailing organizacije posvećenoj upravo ovom događaju.

Related Posts

See All
bottom of page