top of page

Interview - Tonči Stipanović


Da u zdravom telu leži zdrav duh dokaz je ovaj intervju. Pored zgusnutog kalendara i pregršt obaveza, ovaj superstar sportskog jedrenja, našem portalu je sa zadovoljstvom dao odgovore na pitanja koja će interesovati sve vas koji se bavite ili tek planirate da uđete u svet ovog prelepog olimpijskog sporta.


photo by sailing energy


Uverićete se da vrhunski jedriličari moraju posedovati mnogo više od samog talenta, a takođe i saznati zlatna iskustva koja ovom prilikom naš sagovornik iznosi Tonči Stipanović.


Kako je izgledalo tvoje upoznavanje sa jedrenjem i kada si odlučio da se posvetiš ovom sportu?

Sa jedrenjem sam se počeo baviti kada je otac kupio jedrilicu od 7.5 metara i doveo je u jedriličarski klub „Mornar“ gdje sam se prvi put susreo sa klasom Optimist i već sutra dan nakon prvog jedrenja znao sam da je to sport za mene.


Šta smatraš svojim prvim većim uspehom i šta te najviše motivisalo tokom sportskog sazrevanja?

Prvi veći uspjeh je kad sam sa 13 godina u optimistu osvojio srebrnu medalju na svjetskom prvenstvu gdje sam još dodao i zlatnu medalju u ekipnom te srebrnu u team race-u, glavni motiv je bio da se dokažem jer dolazim iz kluba koji stvara vrhunske rezultate.


Otkrij nam ko je tvoj trener i koliko je imao uticaja na tvoje rezultate? Da li si od onih koji veruju da su za uspeh potrebni samo red, rad i disciplina ili i nešto više?

Moj trener već 25. godina je Jozo Jakelic i on je naravno najzaslužniji za sve moje uspjehe, i da naravno bez rada i discipline nema rezultata talent te može malo izvuć ali rad, rad i samo rad je ono što će te dovest do uspjeha.

Poreklom si iz Spita gde često i treniraš. Po čemu je ovaj akvatorijum specifičan i šta to pruža jedriličarima s obzirom da se smatra mekom sportskog jedrenja stare Jugoslavije?

Split je idealan za bavljenjem jedrenjem jer nema prejakih zima i može se trenirat tokom cile godine na različitim uvjetima kako vjetra tako i valova.

Nakon zavidnih plasmana koje si do sada ostvario, epitet vrhunski sportista je nešto što neizostavno stoji uz tvoje ime. Kolika je odgovornost biti jedan od najboljih i kako se nosiš sa time?

Pa da biti vrhunski u svom sportu zna bit od velike odgovornosti, ja pokušavam bit uzor mladima i uvik se nadam da će uskoro neko krenuti mojim stopama i da ćemo uskoro dobit novog Tonča koji ce još jednom pokazat tko su jedriličari iz Mornara.

S tim da si učestvovao na brojnim velikim takmičenjima kao i Olimpijskim igrama, šta nam možeš reći o atmosferi među takmičarima? Kako se odnosite jedni prema drugima van vode, koliko tu ima prostora za druženje, uprkos tome što ste konkurencija?

Dosta je bitno bit u dobre sa svim konkurentima pogotovo onim najboljima jer ne želiš da se neko okrene protiv tebe jer ti lako može pokvarit planove, vremena za druženje bas i nema jer je koncentracija na jedrenje hranu i maksimalni odmor.

Osvajač si prve Olimpijske medalje u jedrenju za Hrvatsku,a do poslednje trke smo svi bili sigurni da će ti pripasti zlato. Kako je taj obrt uticao na tebe i da li smatraš da si se iz Ria zbog toga vratio znatno iskusniji i jači?

Jako sam ponosan na tu srebrenu medalju i naravno da mi je ža šta nije zlatna ali jednostavno sudbina je bila takva, sigurno da sam izaša jači i pametniji iz tog medal race-a.

Da li si nekada razmišljao o prelasku u neku drugu klasu i kako vidiš nastavak svoje takmičarske karijere?

Ja sam fan starih linija brodova i uvjek sam virova da ću zadnju olimpijadu odjedrit u klasi zvjezda ali mi je world sailing poremetia te planove kad su je izbacili nakon Londona 2012 tako da nastavljam sa laserom dok god to bude imalo smisla.


World Sailing oranizacija se poslednjih godina zalaže za jednakost među polovima, a posebno u olimpijskim disciplinama. Koje je tvoje mišljenje o tome?

Jednakost spolova je jako bitna i svi moramo imat ista prava ali kad pogledate koliko je žena manje u našem sportu onda mislim da bi u nekom manjem postotku muskih ipak trebalo bit više, kod klase laser na svjetskom bude 150 muških i jedva 90 ženskih a na igrama nas će bit 35 a žena 45 tako da to nije baš izbalansirano kako treba.

Kako su izgledale pripreme tokom pandemije s tim da si sebi zadao cilj da osvojiš zlato na Olimpijskim igrama u Tokiju?

Uf pandemija je došla baš u krivo vrijeme za mene taman sam se vratia u pravu formu, osvojio broncu na svjetskom prvenstvu, bilo je malo teško pomiriti se sa tim ali nastavia sam se spremat i sad jedva cekam preuzet brod u Japanu i krenit sa regatom.

Vrhunski si jedriličar i o regatnom jedrenju znaš jako puno. Koja su tri saveta koja bi dao nekom mladom i perspektivnom takmičaru koji se susreće sa prvim velikim izazovima?

Tri savjeta 😁 ponekad i sebi teško dam tri savjeta ali savjeti su , slušat trenera, naporno trenirat kako u teretani tako i na moru i bit strpljiv i uporan.



Related Posts

See All
bottom of page