top of page

SSL Gold Cup - Prvenstvo nacija u jedrenju

Nakon čitave decenije razvoja i prepreme, došao je trenutak da se odigra prvi SSL Gold Cup. Prvenstvo nacija u jedrenju, po uzoru na FIFA World Cup, koje ima za cilj da na najrelevantniji način kruniše najuspešniju jedriličarsku naciju ali i da promoviše jedrenje kao sport širokom svetskom auditorijumu, odigraće se od 10. novembra do 3. decembra na Kanarskim ostrvima u Španiji. Nacionalni timovi četrdeset zemalja koji okupljaju zvezde i legende ovog sporta, takmičiće se na zlatnim SSL47 one-design jedrilicama, konstruisanim i opremljenim tako da svima pruže jednake šanse za pobedu.


© Star Sailors League


Gran Kanarija je ovog novembra svetska prestonica jedrenja. SSL Gold Cup će po prvi put u inovativnom formatu okupiti nacionalne timove na interkontinentalnom nivou. Pored Star Sailors League-a kao glavnog organizatora događaja, The Royal Canarian Sailing Federation je lokalni ko-organizator manifestacije na kojoj učestvuje 27 osvajača olimpijskih medalja, veliki broj svetskih šampiona u različitim klasama, učesnici America's cup-a kao i pobednici (Volvo) Ocean Race-a. Svetske zvezde ovog sporta kao što su Robert Scheidt, Ian Williams, Vasco Vascotto, Santiago Lange i drugi, boriće se zajedno sa svojim posadama za ime najbolje nacije u jedrenju.


Nakon ceremonije otvaranja zakazane za 9. novembar, 40 timova sa maksimalno 11 članova posade, takmičiće se do 3. decembra u flotnim grupama od po četiri tima, na regatnom polju u blizini obale Las Palmas-a. Kao što je već poznato, svi timovi će jedriti na identičnim jedrilicama, opremljenim i prilagođenim upravo za ovo takmičenje, Fenomenalna SSL47 one-design klasa, prepoznatljiva po zlatnom trupu, pruža svim učesnicima iste šanse odnosno naglašava isključivo kvalitet samih posada i njihovu spremnost.


© Star Sailors League


Nažalost, SSL Team Serbia nije izborio mesto na finalnom dešavanju. Treće mesto u grupi na kvalifikacionoj regati održanoj prošle godine na jezeru Neuchâtel u Švajcarskoj nije bilo dovoljno za prolaz dalje a poslednja nada za odlazak naših na Kanare je potonula nakon objave da je wild card dat timu Bugarske. Svakako će dešavanje koje je pred nama biti u žiži naše jedriličarske ali i sportske javnosti s obzirom da predstavlja veoma atraktivan format takmičenja koji pretenduje da postane olimpijska disciplina u bližoj budućnosti.


© Star Sailors League


Događaj možete pratiti na zvaničnom sajtu SSL Gold Cup-a gde ćete pored rezultata i novosti imati prilike da uživo gledate video prenos takmičenja. Organizatorima ovog neverovatnog dešavanja kao i svim učesnicima želimo dobar vetar!



Related Posts

See All
bottom of page