top of page

In Memoriam - Mladen Šutej (1945-2023)

Mladen Šutej, čuveni hrvatski jedriličar, preminuo je u Zagrebu, 2. oktobra u 78. godini života. Iznenadna smrt velikana jugoslovenskog jedrenja, potresla je nautičare u regionu koji su sazrevali na Mladenovim knjigama i dokumentarnim serijalima.



Čuvenog moreplovca pamtićemo kao čoveka koji je otkrivao lepotu, tajanstvenost i dramu plovidbe dalekim morima i okeanima. Znanje stečeno u plovidbama nesebično je prenosio drugima kroz publikacije koje su mnogima predstavljale bukvare plovidbe u to doba.


Prelazak Jadrana na svojoj prvoj jedrilici Hir 2 za Šuteja nije bio dovoljan. Na put preko Atlantika otisnuo se 1982. godine jedrilicom Hir 3, isplovivši sam iz lučice Žurkovo u blizini Rijeke gde se nakon godinu dana plovidbe uspešno vratio. U pratnji Ozrena Bakarača je 1989. godine osvojio Rt. Horn vrativši se preko Tihog i Indijskog okeana kroz Crveno more.



Šutej osniva Hrvatski oceanski jedriličarski klub 1993. godine i u saradnji sa još 700 učesnika za 10 meseci priprema projekat Arktik-Antarktika izgradivši jedrilicu Hrvatska čigra. Plovidbu dugu 37 meseci uspešno završava u Biogradu. Nakon toga usledio je projekat Čigrom oko sveta koji je tokom 25 etapa okupio 183 učesnika u razdoblju od 2000. do 2002. godine.



Mladen Šutej prejedrio je Atlantik šest puta (prvi put sam), dva puta Pacifik (jednom sam), jednom Indijski okean, tri puta Labradorsko more, dva puta je oplovio Rt Horn i jednom Rt Dobre Nade. O svojim plovidbama napisao je šest knjiga, veliki broj reportaža a u saradnji sa televizijom snimio je 35 dokumentarnih emisija.


Mladen je za sobom ostavio dvoje dece, sina Gorana i ćerku Anu koja poput njega, svojim angažovanjem u velikoj meri doprinosi evropskom jedrenju.

Related Posts

See All
bottom of page