top of page

Klasa: Laser / ILCA

Mesec avgust bio je prilično intenzivan za jedriličare olimpijskih klasa. Pored Svetskog prvenstva održanog u Hagu, na programu međunarodne scene održan je između ostalog i Evropa kup kome je predhodio 48. Kup Đerdapa na regatnom polju Donjeg Milanovca. Kako su na ovim takmičenjima među najbrojnijim jedriličari klase ILCA, mnogima poznatija po imenu Laser, u okviru rubrike "Klase" predstavljamo ovu fenomenalnu sportsku jedrilicu.


photo credit by Bogee European Sailing Academy


Dizajn ove jedrilice započet je tokom telefonskog razgovora dva kanađanina 1969. godine kako bi zadovolji potrebe američkih kampera koji bi je lako poneli na put na krovu svog automobila. Već po izradi prvih prototipa pod nazivom "Weekender", došli su trofeji. Jedrilica sa TGIF ("Thank God it's Friday") oznakom na jedru osvajala je redom regate u konkurenciji jednoseda iste dužine. Shvativši da su kreirali vrhunski sportski dinghy, Bruce Kirby i Ian Bruce su svoj proizvod predstavili svetskom tržištu na sajmu nautike u Nu Jorku 1971. godine. pod nazivom "Laser".


Pet decenija kasnije, na svetu postoji skoro 250.000 primeraka ove jedrilice što čini najveću flotu jedrilica na svetu. Razloga za ovoliku popularnost "Laser" jedrilica ima nekoliko.


photo credit by Bogee European Sailing Academy


Pre svega, u odnosu na "dinghy-e" svog doba, ona je superiornija po pitanju performansi. Samim tim i uzbudljivija za jedrenje. Kamperski koncept poslužio je u smislu portabilnosti pa su se tu pronašli ne samo kamperi kojima je prvobitno bila i namenjena već i takmičari koji danas i čine veliki deo svetske flote. Prvobitna cena od (tadašnjih) 1000$ bitan je faktor uprkos tome što već decenijama ovaj "dinghy" u regatnoj verziji košta dosta više. Proizvodnja na nekoliko kontinenata u cilju pokrivanja celokupnog svetskog tržišta unapredila je dostupnost ovog proizvoda. Kada se sve sklopi u jednu sliku, "Laser" jedrilica u potpunosti odgovara principima olimpizma što je i uvrstilo u olimpijske klase još na igrama u Atlanti 1996. godine.


Faktor koji je dodatno unapredio rasprostranjenost klase i samu masovnost jeste izrada rig-a u dodatne dve varijante. Za razliku od "Standard" verzije riga za jedro od 7.06 m2, proizvođač je skrativši donji deo jarbola smanjio i površinu jedra, prilagodivši na taj način jedrilicu za osobe od 55kg do 78kg (idealno 66 kg do 70 kg). Tako je "Radial" verzija zadovoljila potrebe lakših jedriličara i što je još bitnije jedriličarki. Verzija "4.7" namenjena je najmlađim "Lasrašima". Kao što i samo ime govori, jedro ima površinu od 4.7 m2 pa je klasa namenjena jedriličarima od 40 kg do 60 kg (idealno 51 kg do 55 kg). Ovim jednostavnim rešenjem je proizvođač omogućio praktično svim jediličarima da uživaju u njegovom izuzetnom proizvodu. Takođe, verzija "Radial" je 2008. godine postala olimpijska klasa za jedriličarke.


Laser je u Srbiji druga najmasovnija klasa. Sve tri verzije klase su aktivne na regatnom nivou jedrenja. Pored državnog prvenstva Srbije, naši najbolji takmičari i takmičarke u ovoj klasi nastupaju i na regatama u Evropi. Do sada je najuspešniji bio Luka Tošić koji je u 2014. godine osvojio zlato u konkurenciji do 16 godina na juniorskom prvenstvu Evrope klase 4.7 održanom u Holandiji da bi naredne godine potvdio svoj kvalitet i osvojio bronzu na svetskom prvenstvu u Argentini. Cilj odlaska na olimpijske igre nažalost još uvek nije ostvaren ali su pojednci sve bliži tome.


Na kraju bi pojasnili jednu bitnu stvar u vezi ove klase. Naziv "ILCA dinghy" proistekao iz imena asocijacije ove klase "ILCA" (International Laser Class Association) danas predstavlja jedrilice nekadašnje klase "Laser". "ILCA 7, ILCA 6 i ILCA 4" jesu novi nazivi za verzije ove klase. Sudski procesi između kreatora i proizvođača jedrilice a kasnije i asocijacije, doveli su do toga da ova klasa dobije novo ime. Uprkos tome što danas nešto više kompanija ima licencu za proizvodnju ovog "dinghy-a", duh "one-design" klase se zadržao. Zahvaljujući pravilima klase, razlike na plovilima su praktično jedva primetne. Fizička sprema, znanje, taktika i posvećenost sportu su prioriteti kada je dobar rezultat u pitanju, što je uvek i krasilo ovu klasu.


Ova jedrilica će još dugo predstavljati simbol dinghy jedrenja a ime "Laser" će na svim jezicima ostati sinonim za aktivno, uzbudljivo, sportsko jedrenje.


Hvala Kirby!



Related Posts

See All
bottom of page