top of page

SSL Gold Cup - Počinje!

Jedrenje konačno ima svoj Svetski Kup! Poput fudbala 1930. i ragbija 1987.godine, SSL Gold Kup dizajniran je da kruniše najbolju jedriličarksu naciju na svetu! Najboljih 56 zemalja, izabranih prema SSL rankingu će se boriti da osvoje jedinstveni trofej Svetskog Kupa u jedrenju.



SSL Gold Cup ili Zlatni Kup 2022 počinje 19.maja kvalifikacinom serijom u Gransdsonu na jezeru Nojšatel u Švajcarskoj. Svi timovi koji su rangirani od 25. do 56. mesta na SSL rang listi za januar 2022. godine, sastaće se u 8 grupa sa po 4 tima u svakoj grupi. Odigraće se 5 faza kvalifikacionih serija počevši od 19.maja do 17.jula.



Nakod tri do četiri dana prve runde kvalifikacija, samo prve dve nabolje ekipe jediličara iz svake grupe proći će u finalnu seriju koja će se održati od 28. oktobra do 20. novembra 2022. godine. Lokacija na kojoj će se održati finalno takmičenje zvanično će biti objavljena 24. maja 2022. godine.



SSL ZLATNI KUP KONCEPT: JEDNAKOST, PRAVIČNOST I STRAST


SSL Zlatni Kup se odigrava na potpuno identičnim jedrilicama, u pitanju je tip: SSL47. Svaki tim broji 11 članova, uključujući žene i muškarce, koji su selektovani prema SSL nacionalnom rankingu i izboru kapetana tima. Sportisti dolaze iz Olimpijskih klasa, meč rejs jedrenja ili Kupa Amerika. Sve nacije iz vodećih jedriličarskih zemalja poput Australije, Francuske, Velike Britanije, Novog Zelanda ili Sjedinjenih Američkih Država takmičiće se na istom nivou kao što su i male jedriličarske nacije Gvatemala, Slovenija, Tahiti ili Estonija. Strast za sportom i jedrenjem spojiće sve ove timove sa publikom koja će moći da uživa u direktnom prenosu odlučujućih trka na Youtube kanalu i Facebook profilu SSL-a tokom predstojećeg vikenda.




PRVA RUNDA KVALIFIKACIONE SERIJE POČINJE!


Dve grupe, sastavljene od po četiri ekipe otvoriće SSL Zlatni Kup u dve različite flote.

Trke će startovati 19.maja i trajaće do 22.maja, a prvi upozoravajući signal za start biće dat svakog dana u 11 časova. Timovi će morati da stignu u Grandson nekoliko dana ranije kako bi obavili merenja i registraciju. Tokom trke u subotu 21. maja održaće se konferencija za novinare.


Takmicenje je koncipirano po modelu FIFA World Cup-a i predstavlja novo najbitnije takmičenje u svetu jedrenja. Kvalifikaciona runda u kojoj učestvujemo od četvrtka se održava na jezeru Neuchatel u Švajcarskoj. Srbija će se takmičiti u grupi sa reprezentacijom Belgije, Irske i Estonije.

Paul Hutton-Ashkenny - SSL Gold Cup Race Director / direktor trke SSL Zlatni Kup "Podjednako smo ponizni i uzbuđeni. Prošle su godine planiranja, bezbroj hiljada radnih sati i evo nas! Deli nas jedna nedelja od oživljavanja izvanredne vizije za koju radimo. Prvo kolo kvalifikacione serije za SSL Zlatni Kup ima sjajan ritam. Veoma smo uzbuđeni" Mateusz Kusznierewicz - SSL Gold Cup Event Director "Konačno ćemo znati koja je najbolja jedriličarska nacija na svetu. SSL Zlatni Kup će odgovoriti na to pitanje. Verujemo da će SSL Zlatni Kup biti jedan od najboljih događaja za promociju našeg sporta.Ovo takmičenje je u osnovi jednostavno za praćenje kao i ostali popularni sportovi poput fudbala koji je naš glavni primer. Verujemo da će javnost prateći kvalifikacione serije i sve runde finalne serije to i uvideti."


SSL TEAM SRBIJA

Još od 2005. godine članovi tima su postizali velike uspehe u mnogim regatama na Jadranu ali i širom Evrope što je pomoglo Srbiji da uđe u krug nacija kvalifikovanih za ovo prestižno takmičenje. Srbija je poznata po medaljama u mnogim sportovima. Upravo je to jedan od motiva našeg SSL Gold Cup tima da da sve od sebe na vodama Nojšatela i jedrenje pridruži grupi "nacionalnih" sportova.

Članovi SSL Gold Cup Serbija tima :

Goran Stevanović - kormilar (kapiten) Nikola Marjanović - taktičar Tihomir Zakić - trimer glavnog jedra Luka Minić - grajnder Arsa Stevanov - trimer Dragan Petrović - trimer Nikola Banjac - tejler Miloš Dobrosavljević - pitmen Aleksandar Jovanović - midbau Vladimir Švab - baumen

Related Posts

See All
bottom of page