top of page

SSL Gold Cup - 1. dan

Neuobičajena bezvetrica na jezeru Neuchatel odložila je za oko sat vremena dugo očekivani start prve trke prvog dana takmičenja koje čitava jedriličarska javnost širom sveta već dugo očekuje.



Ovo takmičenje koje će tokom 2022. godine okupiti posade 56 nacija, u prvoj trci prvog takmičarskog dana je suočilo reprezentacije Antigve i Barbude, Bermuda, Tahitija i Portorika. Reprezentacija Portorika je bila najbrža iza koje je ušla drugopasirana posada Antigve i Barbude. Treće mesto je zauzela ekipa Berbuda ispred Tahitija. Zatim je na start izašla naša reprezentacija koja je jedrila protiv posada Belgije, Estonije i Irske. Vetar od 16 čvorova sa udarima i preko 20 čvorova stavio je na iskušenje kako posade tako i brodove i zadao velike probleme svim učesnicima. Najbolje je prošla ekipa Estonije. Dobrim startom, sigurnim jedrenjem i manevrima ja na ciljnoj liniji uživala u solidnoj prednosti ispred dugiplasirane Irske koja je za svega nekoliko metara pobegla našem timu. Problemi na startu trke praktično su anulirani dobrim jedrenjem naše posade u prvoj orci ali je zatim problem na dizanju genakera dao priliku Irskoj posadi da osvoji drugo mesto što je na kraju i učinila. Favorit grupe Belgija je takođe prilikom podizanja genakera napravila grešku koja je u njihovom slučaju prouzrokovala tehnički problem na kormilu zbog kog je ovaj tim morao da odustane od današnje trke.


Uprkos planu da se danas odjedre po dve trke u svakoj takmičarskoj grupi, nestabilni vremenski uslovi i previše jak vetar u popodnevnim časovima nisu dozvolili da tako i bude. Danas su ispisane nove stranice istorije sportskog jedrenja jer je dugo planirani SSL Gold Cup počeo a naša reprezentacija je imala privilegiju da bude deo toga.



U petak 20. maja trke možete pratiti putem Georacing aplikacije dok ćete tokom predstojećeg vikenda imati prilike da uživate u live video streaming-u Youtube kanalu i Facebook profilu SSL-a.


Pogledajte izjavu kapitena SSL Team-a Serbia Gorana Stevanovića nakon prvog dana jedrenja u Grandsonu.





Related Posts

See All
bottom of page