top of page

5 ostrva za "bucket list"

Iako iskusni jedriličari tvrde da sezona jedrenja traje sve dok duvaju povoljni vetrovi, proleće je godišnje doba u kojem mnogi tek spuštaju svoje jedrilice u vodu i pripremaju se za nove avanture. Dok će jedni ploviti plavetnilom Mediterana drugi će se otisnuti u neke magične tirkizne predele širom sveta, sigurno je da svakome od njih uživanje na vodi i vetru ni ove sezone neće izostati. Svakako neće biti lako nadmudriti ćudljive vode i prevrtljiv vetar, ali ka destinacijama koje nude priliku za uživanje u veličanstvenim pejzažima vredi usmeriti jedra i prihvatiti predstojeće izazove. Kako je takvih destinacija prilično mnogo, ovom prilikom smo napravili uži izbor i sačinili listu ostrva koje svakako treba posetiti.


Ostrvo Comino na Malti - je malo ostrvo koje zauzima samo tri i po kvadratna kilometra. Nalazi se između ostrva Gozo i Malte i čini deo malteškog arhipelaga. Na ostrvu je nastanjeno lokalno stanovništvo, sačinjeno od svega nekoliko osoba. Ostrvo je veoma slikovito sa veličanstvenom prirodom: obale su jako razuđene, ima pregršt misterioznih pećina koje su nekada koristili gusari, a prema nekim legendama su tu i skrivali svoje blago. Ovo ostrvo je oduvek privlačilo svojom pustoši i samoćom dok poslednjih nekoliko godina nije postalo dosta popularno. Pored plaže Plava laguna, koja je veličanstvena, ostrvo sadrži zanimljive istorijske znamenitosti kao što je: kula Svete Marije, rimokatolička kapela podignuta u XVII veku i rezervat prirode za zaštitu ptica. Klima je prijatna tokom cele godine. Ovde nema mraza ni snega, a čak su i magle retka pojava.




Ostrvo Madeira - Portugalsko ostrvo Madeira vekovima je služilo kao utočište za sve putnike koji su žurili da osvoje Atlantik. Zbog blage klime i čistog vazduha Madeira je dobila naziv ostrvo “večnog proleća”. Temperatura vazduha je tokom cele godine približno jednaka, zimi oko 19 stepeni, a leti oko 25 stepeni. Malo portugalsko ostrvo se nalazi na oko 1.000 km jugozapadno od Lisabona i 700 km od obala Afrike, duboko u Atlantskom okeanu. Iako je ostrvo Madeira veoma malih dimenzija (od severa do juga 22 km i od istoka prema zapadu 57 km) izuzetno je raznovrsno po mnogo čemu. Tu se smenjuju šumom prekrivene planine, plodne doline i kamenjari sa zelenim pašnjacima. Arhipelag se sastoji, osim glavnog ostrva, iz još nekoliko manjih: Porto Santo i dva nenaseljena Desertas i Selvagens. Krajem aprila i početkom maja na ostrvu se održava karneval cveća jer tu cveta najraznovrsnije rastinje, njegov simbol je strelicija, cvet koji neobično podseća na mitsku pticu.




Ostrvo Bartolome - ovo ostrvo pripada arhipelagu ostrva Galapagos i predstavlja deo zemlje vulkanskog porekla. Atraktivno je zbog bogate faune odnosno retkih zelenih kornjača koje ovde žive, pingvina, morskh lavova, oko 300 vrsta šarenih riba kao i zapanjujućih pejzaža. Takođe jedna od glavnih lepota ovog ostrva su plaže na kojima posetioci mogu iskusiti uzbudljivo ronjenje ili jednostavno odmarati u laguni uživajući u tropskom suncu. Na ovom ostrvu nalazi se vrh Pinnacle odakle se prostire zadivljujući pogled na okolinu. Galapagos ima specifičnu klimu jer je smešten daleko od kopna. Tu se smenjuju dva klimatska razdoblja: hladni sušni period između jula i decembra i vlažni topli period između januara i juna. Najveći uticaj na klimu imaju morske struje oko ostrva. Posebno je važna hladna Humboldtova morska struja koju pokreću stalni vetrovi koji duvaju sa jugoistoka.




Kauai - havajsko ostrvo koje nazivaju i "vrtom" jer je najvećim delom prekriveno gustim prašumama. Vodopadi se probijaju kroz pukotine vulkanskih stena dok raskošno tropsko cveće prekriva veći deo ostrva i svuda širi opojne mirise. Ništa manje nije lepa ni ostrvska obala, sačinjena od grebena stvrdnute lave i liticama koje se strmo uzdižu iznad plaža. Tropske vrste riba kao i morske kornjače privlače ronioce sa svih strana sveta. Kauai ostrvo je manje naseljeno od ostrva Oahu i Maui, a život na njemu je odmjereniji i mirniji. Osim obale, na ostrvu se možete diviti oštrim stenama obavijenih maglom ili pak 10 kilometara dugom kanjonu Waimea. Prosečne dnevne temperature su varijaju od 21° do 27°. Snažni vetrovi omogućavaju hladniji sveži vazduh. Avgust i septembar su najtopliji letnji meseci sa prosečnom temperaturom od 29°.



Moorea u Francuskoj Polineziji - u prevodu "žuti gušter" je ostrvo koje je mirno i lepo jer ga čine samo mala sela sa lokanim stanovništvom. Pejzaži su pretežno stenoviti što ga čini misterioznim i fascinantnim u svakom smislu. Ostrvo ima osmatračnicu Belvedere sa koje se pruža pogled na zelenu šumu i plave vode okeana. Moorea je prilično nepoznato ostrvo u poređenju sa drugim poznatijim destinacijama u Tihom okeanu kao što su Tahiti ili Bora Bora. Opisuju ga i kao "geografsko čudo” jer njegova prirodna lepota oduzima dah sa svojim netaknutim osamljenim plažama, bujnim planinama i dolinama kao i spektrom kontrastnih boja. Široka plitka laguna koja okružuje ostrvo čini ga savršenom destinacijom kako za kupanje, tako i za ronjenje.




Mark Tven: „Baci konopac s pramca. Isplovi iz sigurne luke. Uhvati pravi vetar u jedra. Istražuj. Sanjaj. Otkrivaj.”

Related Posts

See All
bottom of page