top of page

SSL Team Serbia - Gold Cup Test Event 3

Na jezeru Neuchâtel u Švajcarskoj je u periodu od 13. do 17. oktobra održan treći SSL Gold Cup Test Event. Na ovom pripremnom formatu takmičenja pred predstojeće svetsko prvenstvo koje počinje 3. maja 2022. godine, sastale su se reprezentacije Španije, Švedske, Austrije, Danske, Poljske, Slovenije, Perua i Srbije podeljene u dve takmičarske grupe.



Naša reprezentacija je nakon šest trka u grupnoj fazi jedrila malo finale gde je osvojila treće mesto iza prvoplasirane posade Španije i drugoplasirane posade Danske.


U velikom finalu je najbrža bila reprezentacija Švedske iza koje su u cilj ušle posade Slovenije, Poljske i na kraju Austrije koja je u grupnoj fazi takmičenja prikazala najbolje jedrenje.


Uprkos izostanku kapitena srpske reprezentacije Gorana Stevanovića, naš tim je prikazao dobro jedrenje, timski rad i što je najvažnije napredak u odnosu na predhodni trening na Neuchâtel-u, održan u junu ove godine. Bliskom borbom sa najboljim reprezentacijama, pretendentima na titulu Gold Cup-a, olimpijskim i svetskim šampionima, tim je podigao nivo jedrenja za nekoliko lestvica.


Kormilar Marjanović je iz trke u trku prilagođavao i unapređivao predstartnu strategiju a u saradnji sa taktičarkama Kristinom Bojom i Minom Stanikić razvijao taktiku ne samo za ove već i za predstojeće trke. Ostatak posade bio je zadužen za unapređenje trima jedara kako bi brod dobio na oštrini i brzini i za manevre koji su u ovom takmičarskom formatu presudni.


Pored jedriličara, ovo je bio test i za same organizatore SSL Gold Cup-a. S obzirom da Star Sailors League ovim takmičenjem ima za cilj da jedrenje približi širokom auditorijumu, da od jedriličara napravi zvezde a od samog takmičenja vrhunsko i ravnopravno sportsko nadmetanje poput FIFA World Cup-a, domaćini su imali pune ruke posla kako bi uspešno realizovali mnogobrojne zahtevne zadatke.


Pored toga što su se organizatori pobrinuli da svi brodovi besprekorno funkcionišu i da bezbednost bude na maksimalnom nivou, Test Event je bio medijski propraćen živim YouTube prenosom finalnog dana, Georacing trekingom svih dana takmičenja, predivnim fotografijama Martine Orsini, kao i stručno vođenim socijalnim mrežama Star Sailors League-a i timova učesnika. Poput America's Cup-a i Sail GP-a, ovo takmičenje je na senzacionalan način privuklo ljubitelje jedrenja i modernog sporta.


Naš portal će se pobrinuti da vam prvi prenese sve novosti vezane za ovo takmičenje kao i SSL Team Serbia tokom priprema tako i za vreme samog SSL Gold Cup-a u maju naredne godine.



Related Posts

See All

Comments


bottom of page