top of page

Klasa: Beneteau First 18/SE

Iza imena Beneteau First 18 stoji mali trkački krstaš nastao 2008. godine pod nazivom Seascape, zahvaljujući viziji Kristian Hajnšek-a i Andraž Mihelin-a, osnivača istoimene kompanije iz Ljubljane. Dizajniran je od strane Sam Manuard-a po uzoru na njegov pobednički minitransat model, koji je predhodno stvorio za prestižnu preko-okeansku regatu. Pored Sam-a, razvojni tim koji se oko ovog projekta okupio se sastojao od nekadašnjeg project manager-a tima Groupama i Sergio Tacchini ORMA 60 Francois Coutant-a i RC44 skipera, olimpijskog i match race jedriličara iz Hrvatske Tomislava Bašića.


photo credit: Ana Šutej/Seascape Edition


Od 2018. godine, ovaj "pocket rocket" je pod okriljem najvećeg proizvođača jedrilica na svetu, francuske kompanije Benteau. Ova kompanije je prepoznala kvalitet i privlačnost Seascape jedrilica ali nesumnjivo i zajednice koju je klasa okupila te je iz tog razloga i smestila na poziciju novih predstavnika njihove čuvene sportske serije First.


U pitanju je jedrilica koja pripada novoj generaciji regatnih brodova. Širokih, čvrstih i stabilnih trupova i velike površine jedara, najmanji predstavnici ove generacije poput First 18 i Mini 650 poseduju istu genetiku kao Open 60, VO 70 i Leopard 100. Brzina, stabilnost i tolerancija na teške vremenske uslove su karakteristike ovog dizajna bez obzira na veličinu.


Sistemi na First 18 su prilično jednostavni pa je pogodna i za rekreativne jedriličare. Dupla kormila i širok stabilan trup praštaju greške početnika pa može dobro poslužiti i kao školska jedrilica. Ali, pošto se iznad trupa prostire velika površina jedara, ne možemo zanemariti privlačnost koju izaziva kod iskusnih jedriličara koji ovu jedrilicu uz dobar vetar mogu poterati i do za sada rekordnih 20 čvorova brzine. Jarbol čini karbonska cev bez krsta što omogućava lako transportovanje, podizanje i spuštanje čak i ako je samo jedna osoba u pitanju. Izvlačeći "bowsprit" je takođe napravljen od karbona koji u sprezi sa jednostavnim sistemom kanapa pruža sve neophodno da bi mornar podigao ili spustio genaker od 32 m2 za svega nekoliko sekundi. U jedrenju u vetar, na raspolaganju je "sqare top" glavno jedro od 14.5 m2 i rol flok od 9.2 m2. Iako je u pitanju velika površina jedara naspram malog trupa i uvlačeće kobilice od 125 kg, dva člana posade balansiraju ovaj brod do 12 čvorova vetra bez ikakvih problema dok je jedrenje uz pomoć trećeg člana prilično lako čak i na jačinama vetra oko 20 čvorova. Samo opremanje broda i podizanje jedara je prilično jednostavno pogotovo ako je u pitanju višečlana posada. Za svega nekoliko minuta možete biti spremni za plovidbu a jedra možete veoma lako podići na vodi bez pomoći motora.


photo credit: Ana Šutej/Seascape Edition


Težina od 450 kg, jednostavno pakovanje i brzo opremanje, čine ovu jedrilicu savršenu za putovanja na regate ili letnje avanture rekama, jezerima ili morskim priobaljem. Kabina pruža za standarde sportskog plovila solidan komfor pa je jedrilica pogodna i za boravak na vodi od nekoliko dana. Kako su kobilica i kormila uvlačeći, možete uživati na mnogim plažama i lagunama dok vas takmičarski kalendar može odvesti na razna interesantna mesta. Kako su osnovni principi Seascape zajednice, širenje komfor zone povezujući se sa vetrom, vodom i drugim jeriličarima, ova zajednica vam nudi razne događaje. Long-distance regata na neverovatnim Kornatima, single-handed regata Silverrudder u Danskoj, Seascape Cup na vetrovitom jezeru Garda ili neverovatni Traunsee Woche u Austriji, neka su od dešavanja na kojima ćete pomeriti sopstvene granice, upoznati nove ljude i eventualno odneti trofej kući. Konkurencija je na ovim takmičenjima izuzetno jaka s obziram da je klasa od samog nastanka privukla veliki broj vrhunskih jedriličara. Neretko je da na regatama Seascape kalendara učestvuju olimpijski jedriličari, off shore legende, učesnici World Match Race Tour-a, RC44 Cup-a i drugih vrhunskih takmičenja. Često organizovane edukacije kao i "Knowledge Base" ove zajednice daju priliku manje iskusnim posadama da steknu znanje kako bi bili konkurentniji u tric za podijum.


U našoj zemlji je ova klasa prisutna od 2016. godine. Dominacija ove jedrilice na regatama za krstaše nije neko iznenađenje s obzirom da konkurencija krstaša u našoj zemlji nije preterano savremena. Ipak, Generali Sailing Team danas pod nazivom Red 5 je najviše pažnje posvetio regatama Seascape takmičarskog kalendara. Osvojivši nekoliko podijuma na ovim regatama kao i peto mesto na prvom prvenstvu Evrope za ovu klasu održanom u Portorožu 2019. godine, pokazali su da mogu stati na crtu sa najboljim jedriličarima starog kontinenta. Tako će i ove godine, zajedno sa posadom Jedriličarskog kluba Palić, predstavljati našu zemlju na prvenstvu Evrope koje će se održati od 29. maja do 2. juna na jezeru Chiemsee u Nemačkoj.


photo credit: Ana Šutej/Seascape Edition


Tokom predhodne dve sezone je domaća flota unapređena sa još dva primerka ove klase pa su stvoreni bolji uslovi za zajedničke treninge i neke atraktivne formate trkanja. Kako su dve jedrilice u Beogradu a jedna na Paliću, plan je da se upravo na ovim lokacijama organizuje nekoliko dešavanja tokom ove sezone. Plan omasovljenja kompetentnih jedriličara je već u fazi realizacije u Jedriličarskom klubu Ada gde možete uzeti časove jedrenja na Beneteau First 18 u okviru naprednog ili regatnog programa škole jedrenja. Edukacija, atraktivni formati takmičarskog jedrenja i ove prelepe jedrilice će privući nove posade, strane takmičare, posmatrače i podršku neophodnu za razvijanje ovakvih dešavanja. Tokom aprila ste imali prilike da pročitate inspirativnu priču MiGo Sailing Team-a koji je prepoznao kvalitet klase pre dve sezone a isti put spremne su da prate i druge nove posade sa naših voda.


photo credit: Ana Šutej/Seascape Edition


Pred klasom Beneteau First 18 je svakako duga i svetla budućnost a pred posadama, klubovima i savezom zadatak da ovu klasu razviju i kod nas, kako bi bili još konkurentniji na svetskom planu a našu zemlju uvrstili u međunarodni takmičarski kalendar. Aktuelnosti u vezi Beneteau First 18 klase i takmičenja možete pronaći na zvaničnom sajtu ove jedriličarske zajednice kao i na njihovim socijalnim mrežama. Svim takmičarima na predstojećem Evropskom prvenstvu želimo dobar vetar a našima držimo fige da se ovog puta popnu na pobednički podijum.



Related Posts

See All

Comments


bottom of page