top of page

Top 6 destinacija za jedrenje u decembru

Jesen u Srbiji svakako predstavlja najvetrovitiji period u godini. Učestalo smenjivanje košave i gornjaka u ovo doba godine raduje ljubitelje jedrenja, windsurf-a i kiteboard-a. Posade se na mikrotonerima u ovo doba čeliče na Beogradskim rekama grabeći poslednje dane za plovidbu pod jedrima pre prvog snega. Windsurferi i kajteri se okupljaju na spotovima koji omogućavaju uslove za bavljenje ovim disciplinama, najčešće na Dunavu istočne Srbije i jezerima južnog Banata. Ipak, za to je potrebna i dodatna oprema ali i sigurnost u vožnji jer hladna i duboka voda, gasti vetar i nepristupačna obala nisu idealni uslovi za početnike. Oni koji su svoje prve milje pod jedrima ili zmajem napravili tokom letnjih dana na moru ili alpskim jezerima svakako moraju da se priviknu na ove uslove kao i ambijent ako bi da se upuste u ovu avanturu.



Ali i za to postoji rešenje. Ako ste ljubitelj sportova na vetar, a gore pomenute opcije nisu vaš par rukava, odlazak u toplije krajeve predstavlja idealnu soluciju. U doba kada kod nas kreće vlažno i hladno vreme na nekim mestima ove planete počinje letnja sezona. Prijatna temperatura vode i vazduha, termički vetrovi i sunce omogućiće vam da nastavite sezonu tamo gde je stala sredinom septembra i u maniru "endless summer" pratite sunce na još jednom putovanju naše planete oko njega.


Decembar je odličan mesec za jedrenje. Karipska sezona je u punom jeku ali i veliki broj destinacija širom južne polulopte nudi svim evropljanima veoma cenjeno zimsko sunce. Indijski okean i Australija su takođe odlične destinacije za jedrenje u decembru jer su u to doba godine vetrovi stabilni. Našu listu preporuka započećemo upravo sa destinacijom u Australiji.


Arhipelag Whitsundays



Ovaj arhipelag predstavlja skupinu od 74 mahom ne naseljenih ostrva koji se prostire između severoistočne obale Queensland-a i Great Barrier Reef (velikog koralnog grebena). Kao što smo već rekli, većina ostrva je nenaseljena. Odlikuju ih gusta prašuma, staze za pešačenje i plaže sa belim peskom. Idealna su destinacija za decembarsko jedrenje sa prosečnom najvišom dnevnom temperaturom od 29 stepeni i najnižom 24 stepena. Tokom decembra duvaju istočni vetrovi sa prosečnom brzinom od 15 čvorova što je idealno za sve vrste jedriličara.



St. Vincent



Sastavljen od 32 ostrva i pozicioniran zapadno od Barbadosa, St. Vincent je idealno mesto za čarter na Karibima u decembru. Pored uzbudljivih aktivnosti St. Vincent nudi mnogo plaža i uvala na kojima se možete usidriti i uživati na suncu. Sa preko 9 sunčanih sati dnevno, najvišom prosečnom temperaturom vazduha od 30 stepeni, najnižom od 25 stepeni i temperaturom vode od 28 stepeni, St. Vinsent je idealan za jedrenje u decembru.



Grenada



Još jedna destinacija na karipskom moru vredna vaše ušteđevine i vremena. Ovo ostrvo vulkanskog porekla nalazi se južno od St. Vincent-a. Idealna lokacija za jedrenje u decembru kada se sezona uragana završila i severoistočni vetar stabilizovao u rasponu od 10 do 25 čvorova. Pored bogate kolonijalne istorije, Grenada nudi ponešto za svakoga. Jedinstvena flora i fauna, obilje divljih životinja, jezera kao i prelepih planina, kamenitih obala, plaža pozicioniranih nasuprot jarko zelene vegetacije ostaviće neizbrisiva sećanja na jedrenje ovim vodama.



New Caledonia



U vodama jugozapadnog Pacifika, oko 750 milja od istočne obale Australije nalazi se New Caledonia. Ova skupina ostrva uvršćena u UNESCO baštinu obiluje lagunama, prelepim pejzažima i egzotičnom kulturom. Raspon najviše i najniže dnevne temperature od 28 do 22 stepeni kao i temperatura vode koja u decembru mesecu iznosi 25 stepeni, svakako govore u prilog tome da je ovo destinacija za nezaboravan odmor pod jedrima ove zime.



Thailand



Thailand je jedna od najboljih destinacija za jedrenje u decembru sa nekim od najlepših plaža na svetu, neotkrivenim ostrvima i uvalama, tropskim šumama, razvijenom nautičkom infrastrukturom i luksuznim hotelskim kompleksima. Period od novembra do aprila donosi suvo vreme, prijatan vetar za jedrenje od 10 do 20 čvorova, sunčano vreme i prijatan raspon dnevne temperature od 31 do 23 stepena.



Tenerife



Za kraj smo ostavili Tenerife, najbližu "toplu" destinaciju za jedrenje u decembru. Najveće ostrvo među kanarima nalazi se u blizini obale zapadne Sahare. Ova destinacija većini poznata po Carnaval de Santa Cruz i vulkanu Mt. Teide u svetu jedrenja predstavlja idealnu destinaciju kako za turiste tako i za avanturiste i regatne jedriličare. U svakom slučaju, ako želite da produžite sezonu jedrenja u prijatnim uslovima od 20 stepeni, poprilično jakom vetru, šarmantnim mestima i na autentičnim vulkanskim plažama, to možete sebi relativno lako priuštiti letom od svega nekoliko sati od svoje kuće. Na Tenerifima kao i na drugim kanarskim ostrvima pored standardne charter ponude možete pronaći i veliki broj škola jedrenja pa svoj odmor možete učiniti korisnim u tom smislu.

Related Posts

See All
bottom of page