top of page

Sveti Nikola - Zaštitnik nautičara

Pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja, zaštitnika nautičara, moreplovaca, ribara, splavara, putnika i dece. Slava Sveti Nikola se slavi 19. decembra po novom kalendaru, na dan kada je 343. godine taj svetitelj preminuo.Sveti Nikola se slavi i 22. maja, obeležavajući na taj način dan kada su njegove mošti 1096. godine prenete iz Mira u Likiji u tada pravoslavni Bari u Italiji i položene u Crkvu Svetog Jovana Preteče. Tri godine kasnije su građani Barija u čast Svetom Nikoli podigli velelepnu crkvu. Sveti Nikola se slavi u čitavom hrišćanskom svetu. U zemljama zapadne Evrope slavi se kao dečiji praznik. Na taj dan, deca koja su bila poslušna dobijaju poklone. Takođe je i zaštitnik grada Amsterdama.


Ovaj veliki svetac rođen je u vreme rimskog cara Valerijana u gradu Patara u oblasti Likija u Maloj Aziji odnosno današnjoj Turskoj. Nikola je pokazivao neobičnu nadarenost još kao dete. Nakon što je završio škole, želeo je da pristupi sveštenstvu. Njegov stric tadašnji arhiepiskop ga je imenovao za sveštenika grada Mira počevši svoj duhovni život u manastiru Novi Sion gde se i zamonašio. Nakon smrti svojih roditelja, svu nasleđenu imovinu podelio je siromašnima. Prema predanju, vođen čudesnim glasom krenuo u narodu je širio veru, pravdu i milosrđe a svojom pojavom donosio je utehu, mir i dobru volju.


Mnogi jedriličarski i nautički klubovi u našoj zemlji i regionu takođe obeležavaju ovaj dan kao klupsku slavu. U Puli se poslednjih trideset godina tradicionalno organizuje regata Sveti Nikola za klase Optimist, ILCA 4 i ILCA 5 koja okuplja veliki broj takmičara iz Evrope. U ovo doba godine kada je u većem delu našeg kontinenta sezona završena, ova lokacija često pruža prilično jak vetar i prihvatljivu temperaturu za sportsko jedrenje u malim klasama pa regata predstavlja najmasovniju regatu u Hrvatskoj. I ove godine su se među takmičarima iz dvadesetak različitih zemalja našli i predstavnici naše zemlje koji ne propuštaju ovaj vrhunski sportski događaj.


Prema procenama, skoro polovina pravoslavaca slavi Svetog Nikolu, dok druga polovina ide u goste. Kako Sveti Nikola pada u vreme Božićnog posta, na trpezi su najčešće specijaliteti od ribe kao i druga posna jela i poslastice.

Related Posts

See All

Comments


bottom of page