top of page

Review - Nacionalno Prvenstvo za Micro klasu

Na Dunavu kod Golupca je ovog vikenda održano Nacionalno Prvenstvo u Mikro klasi. Tačnije, tokom tri takmičarska dana, učestvovalo je sedam posada iz četiri kluba. Možda na prvi pogled ne deluje kao dobar odziv ali ako kažemo da je održano šest uzbudljivih trka, da je flotu činila većina najkvalitetnijih brodova i posada u zemlji i da je regata organizovana bez i jedne greške, znaćete da se trud Jedriličarskog kluba Sava i Jedriličarskog saveza Srbije i te kako isplatio a da su ljubitelji jedrenja imali šta da vide.Prvog dana takmičenja je po zapadnom i severozapadnom vetru održano četiri trke. Uslovi na vodi su doneli mnogo taktičkih dilema ali i uzbuđenja pri mnogobrojnim udarima vetra. Ljubitelji jedrenja imali su priliku da uživaju u trkama sve do samog zalaska sunca kada su takmičari napustili regatno polje i premestili se u restoran Vilin Konjic, po svemu sudeći novo mesto okupljanja jedriličara u Golupcu. Jedriličarska porodica Šijan, pružila je gostoprimstvo takmičarima i organizaciji regate u svom restoranu na obali Dunava tokom sva tri dana, pripremila veoma ukusne obroke i pružila sjajnu atmosferu za druženje.


Drugog dana takmičenja je usledilo još dve trke po slabijem ali stabilnijem severozapadnom vetru. Lider od predhodnog dana Nikola Marjanović, učvrstio je prvu poziciju sa još dve pobede nakon predhodne četiri i praktično obezbedio najviše postolje. Za to vreme, vodila se bitka kako za ukupan plasman tako i za podijum divizije M550. Drugu trku dana je usled slabog vetra zavrsilo svega dve posade ali to ipak nije uticalo u većoj meri na preraspodelu mesta na podijumu u odnosu na predhodni dan.Uprkos želji regatnog odbora kao i samih takmičara, trećeg dana nije bilo uslova da se održi ni jedna trka usled slabog vetra, pa se ispostavilo da je finalna odluka pala predhodnog dana. Pobednik Nacionalnog Prvenstva u Mikro klasi 2021. godine je posada Marjanović, Vuković iz Jedriličarskog kluba Ada na brodu Rebel 18, drugo mesto je zauzela ekipa Brodarskog kluba Metalac, Milošević, Stanišić, Poznić na novom Pajnikovom modelu broda R550 dok je treće mesto zauzela posada Jedriličarskog kluba Sava odnosno Dejan i Tijana Vasilijević. U diviziji M550, prvoplasirani su Milošević, Stanišić, Poznić, drugoplasirani su Dejan i Tijana Vasilijević dok su na trećem mestu Tara i Ozren Tošić.


Pored takmičarskog programa bio je organizovan i seminar za sudije u jedrenju. Znanje i svoje bogato iskustvo je tokom tri dana nesebično prenosio Dragan Knežević. Jedriličarski savez Srbije ovim edukativnim programom pruža mogućnost zainteresovanim kandidatima da steknu znanje u ovom bitnom segmentu našeg sporta kako bi u budućnosti doprineli organizaciji i očuvanju kvaliteta upravo ovakvih takmičenja.


Na kalendaru takmičenja za Mikro klasu, do kraja sezone je preostala samo jedna regata a to je Prvenstvo Beograda. Na ovoj navigacionoj trci koja tradicionalno zatvara sezonu jedrenja u Srbiji, očekujeo veliki broj jedrilica a nadamo se i čuvenoj jesenjoj Košavi koja u ovom periodu često krasi naš region.
Related Posts

See All

Comments


bottom of page