top of page

Review: 2022 EurILCA Senior European Championships

Nakon šest trkačkih dana na 2022 EurILCA Senior European Championships & Open European Trophy odžanom u francuskom gradu Jer, imamo pobednike u svim kategorijama. Na deset održanih trka za žensku konkurenciju u ILCA 6 kategoriji, devet održanih trka za mušku konkurenciju u ILCA 6 kategoriji kao i jedanaest održanih trka za ILCA 7, odlučivalo se ko će kući otići sa najbitnijim trofejom ILCA klase na starom kontinentu.



Reziltati 2022 EurILCA Senior European Championships


2022 EurILCA 6 Women Senior European Top 10:


1.Agata Barwisnka POL

2.Maud Jayet SUI

3.Marit Bouwmeester NED

4.Matilda Nicholls GBR

5.Emma Plasschaert BEL

6.Daisy Collingridge GBR

7.Pernelle Michon FRA

8.Maria Erdi HUN

9.Wiktoria Golebiowska POL

10.Louise Cervera FRA



2022 EurILCA 7 Senior European Top 10:


1.Pavlos Kontides CYP

2.Michael Beckett GBR

3.Kaarle Tapper FIN

4.Jonatan Vadnai HUN

5.Sam Whaley GBR

6.Lorenzo Chiavarini ITA

7.Hermann Tomasgaard NOR

8.Tonci Stipanovic CRO

9.Niels Broekhuizen NED

10.Jean Baptiste Bernaz FRA



2022 EurILCA 6 Men Senior European Overall Podium:


1.Rocco Wright IRL

2.Georgios Yiasemides CYP

3.Kacper Stanislawski POL



2022 EurILCA 6 Men Senior European Under 21 Podium:


1.Rocco Wright IRL 55

2.Georgios Yiasemides CYP 64

3.Daniel Cardona Balsa ESP 115


Naša reprezentacija je ovog puta bila sačinjena od tročlane ekipe takmičara. Kristina Boja iz Jedriličarskog kluba Palić i Dušan Trbojević iz Jedriličarskog kluba Zemun su nas predstavljali u kategoriji ILCA 6 za žene i muškarce dok se Nikola Banjac iz Jedriličarskog kluba Gemaks takmičio u kategoriji ILCA 7. Stručni tim predvodio je Nikola Rnjak, mladi trener i takmičar iz Jedriličarskog kluba Zemun. Kristina je zauzela 76. mesto evropskog a 88. mesto ukupnog plasmana, Dušan je bio 52. među evropljanima, 53. u svetskoj konkurenciji a 37. među takmičarima do 21 godine starosti dok je Nikola izborio 109. mesto evropskog odnosno 136. mesto ukupnog plasmana kategorije ILCA 7.


"Imali smo prilike da se tokom predhodnih dana takmičimo na regatnom polju i u uslovima koji očekuju olimpijce nedaleko odavde na regati u okviru igara u Parizu 2024", rekao je Nikola Rnjak. "Regata je okupila najbolje takmičare ILCA klase i pružila različite uslove za jedrenje" dodao je Rnjak i rekao da su utisci pozitivni i da znamo na čemu treba da poradimo u narednom periodu.


Nikola Banjac koji je na prvenstvo stigao nekoliko dana ranije kako bi se adaptirao na uslove imao je prilike da trenira po sunčanom i toplom vremenu sa vetrom jačine od 8 do 15 čvorova istočnog pravca i velikim talasima. Nažalost, na regatnom polju su se vremenske prilike promenile sa početkom takmičenja te je ostatak naše ekipe dočekalo zahlađenje sa kišom, severozapadnim vetrom promenljive jačine i pravca i malim talasima. Povodom nastupa na ovom takmičenju i na pitanja o pripremama za kvalifikacione regate olimpijskog ciklusa, Nikola Banjac nam je ovom prilikom rekao:


"Za vreme regate najveći problem mi je predstavljao start. Pošto većinu treninga obavljam induvidualno, nedostatak treninga u grupi me je doveo u situaciju da startove nisam realizovao na planiranom nivou. Sa lošim startom nisam mogao da se izborim za dobar plasman u ovako jakoj seniorskoj konkurenciji. Uprkos svemu, u finalnoj seriji uspeo sam da osvojim jedno prvo mesto koje mi je dalo motiv da se i dalje borim za svaku narednu trku i bolji plasman. Bronzana grupa u kojoj sam završio nakon kvalifikacija nije bila moj cilj jer sam se nadao da ću biti u boljoj polovini flote. Sve u svemu, ovo je bilo dobro iskustvo za buduće regate, stvarna slika pozicije na kojoj se nalazim i lekcija na kojim stvarima treba još da radim kako bih zauzeo što bolji plasman u budućnosti. U narednom periodu u planu su mi pripreme i regata na Tajlandu, Pataja 2022 ILCA Asian Open Championship od 9. do 15. decembra i dva zimska kampa koja će biti realizovama na Kanarima sa timom Španije i Europian Sailing Academy. Glavni cilj kome težim je da se što bolje pripremim za prvu kvalifikacionu regatu za Olimpijske igre u Parizu koja će se odrzati u Hagu u avgustu mesecu naredne godine."


Video footage by Agustín Argüelles - EurILCA, Video edit sailing-serbia.com, Music by AlexiAction from Pixabay


Našim takmičarima pružamo podršku i želimo da tokom zimskih meseci nastave sa treninzima kako bi ostvarili ciljeve koji su pred njima. Portal sailing-serbia.com pratiće ove mlade i talentovane jedrililičare i obaveštavati vas o njihovom napredku i uspesima u budućnosti.


Dobar vetar!

Related Posts

See All
bottom of page