top of page

Micro European Championship 2021, Martigues - France

Dok se olimpijski jedriličari bore u Enošimi, u Francuskoj se dešava jedno takođe veoma interesantno takmičenje pogotovo gledano iz naše perspektive. Naime, 24. jula je počelo Evropsko prvenstvo za Mikro klasu, jednu od najmasovnijih klasa u našoj zemlji. Kako brojni takmičari iz Rusije i nekoliko zemalja van Evrope nisu bili u mogućnosti da uđu u Francusku, ovog puta takmičenje ima Evropski a ne Svetski karakter kako je do sada bio običaj. Moramo reći da na žalost nema naših takmičara iako u bližoj prošlosti to nije bio običaj. Rekli bismo da su specifične okolnosti koje su zadesile čitavu planetu pa i našu zemlju kao i finansijski izazovi ovaj put bili prepreka našim posadama da se nađu na regatnom polju grada Martigues, nadomak Maseille-a, domaćina olimpijske regate 2024. godine.


photo by Wilma Wilms


U pitanju je zaštićena laguna povezana kanalom sa Mediteranskim morem. Dobro poznati termički vetar ovog podneblja praktično je zagarantovan u ovo doba godine, pa će se posade takmičiti u verovatno svima omiljenim uslovima, mirnoj vodi i vetru jačine od 10 do 20 čvorova.


Program takmičenja predviđa premer jedrilica i inspekciju opreme od 23.07. do 25.07. Dan kasnije će uslediti test trka nakon koje će se početi sa takmičarskim programom koji će trajati do 30. jula. Predvidjeno je maksimalno 15 trka od kojih najmanje jedna mora biti navigaciona dužine od 20 do 25 nautičkih milja. S obzirom da se prvenstvo odvija u Francuskoj, očekuje se veliki broj učesnika. Prognoza organizatora je bila da će takmičenje brojati i preko 65 posada ali zbog poznate situacije sa pandemijom i otežanim uslovima putovanja moguće je da će broj učesnika ipak biti manji. Prema strogim pravilima Mikro klase jedrilice su podeljene u 3 divizije, Proto, Racer i Cruiser. Uprkos tome što površina jedara mora biti ista, divizije se razlikuju po težini jedrilice, dimenzijama jarbola i kabine, stabilitetu kao i mogućnosti korišćenja određenih materijala (karbona).


Ova klasa, nastala u Francuskoj krajem 70-tih godina okuplja veliki broj takmičara pre svega centralne i zapadne Evrope. Pored Francuske, Nemacke, Italije, Poljske i Rusije koje svakako čine veći deo svetske Mikro flote, značajan broj jedrilica ove klase nalazi se u Slovačkoj, Litvaniji, Brazilu, Argentini ali i Srbiji. U našu zemlju je došla 80-tih godina zahvaljujući Branimiru Banovcu. Njegovu ideju podržala je nekolicina iskusnih jedriličara da bi danas scena mikro kruzera, zasnovana upravo na tim temeljima, brojala i preko 20 aktivnih takmičarskih posada. Na popularnim "mikraćima" se danas često odvijaju i škole jedrenja za rekreativne jedriličare te svojim neprestanim prisustvom na beogradskim rekama poslednjih godina prerastaju u simbol grada.


Pored sportskog ovu klasu krasi i konstruktorsko nadmetanje. Pravila klase su takva da dozvoljavaju sve osim onoga što je zabranjeno. Možda na prvi pogled zvuči konfuzno ali nije. Strogim i preciznim pravilima klase kao i formulama za premer odrđena su ograničenja u okviru kojih je proizvođačima dozvoljeno da kreiraju jedrilice. Klasa nastala krajem 70-tih u Francuskoj sa akcentom na tri karakteristike, lak transport kopnom, mogućnost višednevnog boravka na jedrilici i brzina jedrilice, kroz višedecenijski razvoj potkrepljen sportskim duhom, sve se više okreće ovoj trećoj karakteristici. Pored velikog broja Poljskih, Francuskih i Ruskih proizvođača koji su zaslužni za evoluciju ovih jedrilica, nije redak slučaj da i sami takmičari koji poseduju tehničke veštine i mogućnosti u svojim radionicama unapređuju “mikraće”. U našoj zemlji pored proizvođača Vojislava Pajnika odnosno kompanije Pajnik Yachts koja je proizvela preko 50 primeraka mikro krstaša, Dejan Vasilijević kao nezavisni serviser važi za stručnjaka za ovu vrstu brodova. Kao vrhunski jedriličar, kako u ovoj tako i u klasi Laser, kroz godine je ušao u srž održavanja i tehničkih unapređenja, vođen sopstvenim kao i željama vlasnika mikrotonera u našoj zemlji. U pitanju su mahom jedrilice jugoslovenske odnosno srpske proizvodnje Brodotehnika i pomenuti Pajnik, zasnovane na Italijanskom modelu Micropomo koje pružaju savršen balans komfora i regatnih predispozicija tako da uz manja ulganja mogu potkrepiti i sportska i avanturistička očekivanja vlasnika.Više informacija u samoj klasi, proizvođačima ali i dešavanjima u vezi ove klase u našoj zemlji očekujte u narednim nedeljama s obzirom da nam predstoji VI Savski Kup koji će se održati 14 i 15, avgusta u organizaciji Jedriličarskog kluba Sava. Najnovije vesti u vezi Micro European Championship 2021 možete saznati na zvaničnoj web stranici prvenstva kao i na web stranici svetske Micro Class organizacije i Micro Class France facebook stranici. Takođe, po običaju, posebnu čar većini mikro takmičenja i ovog puta pužiće Wilma Wilms De Negreiros, dugogodišnji zvanični fotograf Mikro Klase koji sa posebnom strašću dočarava atmosferu ovih takmičenja.


Želimo dobar vetar svim učesnicima prvenstva i brz povratak našim timovima na međunarodnu scenu.

Related Posts

See All

Comments


bottom of page