top of page

Klase u jedrenju

Smatra se da je jedrenje skup i mnogima nedostupan sport. Svakako da postoje jedrilice koje mnogima nisu pristupačne. Luksuzne i velelepne, gracioznih drvenih trupova ili pak moderne, sačinjene od najnovijih kompozitnih materijala i inventivnih rešenja, često koštaju pravo bogatstvo. Ali sa druge strane, jedrenje baš kao i moto sportovi ima karakteristiku razdeljenosti u klase. Pored 46 olimpijskih klasa sportskih jedrilica koje su se sa evolucijom samog sporta menjale u ovoj disciplini od prve moderne Olimpijade pa sve do danas, postji još mnoštvo klasa priznatih od strane World Sailing organizacije koje su zastupljene štirom sveta kako na klupskom i nacionalnom tako i na međunarodnom nivou.


photo by Tania Richardson - Unsplash


Bez obzira da li je u pitanju mala jedrilica od 5 metara, karbonski "racer" od 125 stopa ili bilo koja klasa jedrilice od hiljada koje danas postoje, regatno jedrenje je regatno jedrenje. Prilagoditi se velikom broju promenljivih u datom treutku kako bi stigao najbrže do svog cilja želja je svakog takmičara. Predhodno stečeno znanje, osećaj, iskustvo, fizička forma, timski rad a često i malo sreće, neophodno je za pobedu nad protivnikom. Kada jedrilice pripadaju istoj klasi, postoji barem jedan argument manje za raspravu na kraju dana.


Za razliku od takmičarskih jedrilica koje su podređene performansama, krstaši su najčešće dizajnirani za bezbedno i lagodno putovanje ka destinaciji. Ova kategorija jedrilica koja na uštrb brzine pruža udobno jedrenje i omogućava dug boravak na vodi sa porodicom i prijatejima je široko rasprostranjena na morima širom sveta. Svoju primenu pronašla je u turističkom jedrenju odnosno charter jedrenju koje je poslednjih decenija doživelo ekspanziju. Ipak, neki od krstaša poseduju sportski karakter, najčešće usađen od strane proizvođača ali nekad i od strane samog vlasnika. Upotrebom određenih materijala, većom površinom jedara i dužom kobilicom pružaju bolje performanse pa imaju primenu kako na priobalnim tako i na regatama otvorenim morem. Pored navedenih karakteristika, "performance cruiser-i" se često izdvajaju i modernijim izgledom trupa i jedara od svojih sporijih "rođaka".


Daniel Stenholm - Unsplash


U našoj zemlji najzastupjenije klase takmičarskih jedrilica su Optimist, Laser (sa svojim podvrstama Radial i 4.7) kao i Mikro klasa. Takođe se jedri u klasi Finn kao i u klasi 470 koja se na radost mnogih poklonika jedrenja ponovo omasovljava u našoj zemlji. Windsurferi i kajteri su veoma aktivni tokom cele godine na lokacijama koje pogoduju ovim jedriličarskim disciplinama a vlasnika malih krstaša je sve više s obzirom da je rekreativno jedrenje u ekspanziji zahvaljujući izvanrednom potencijalu naših reka i jezera za ovakav vid jedrenja.U narednom periodu ćemo u rubrici "klase" predstaviti neke od najpopularnijih klasa jedrilica u zemlji i na svetu. Osim olimpijskih, imaćete prilike da čitate i o najmasovnijim klasama na svetu kao i o jedrilicama koje su tokom decenija postale nezamenljive kako u regatnom tako i u rekreativnom jedrenju.

Related Posts

See All

Comments


bottom of page