top of page

Klasa: Finn

Klasa Finn je dinghy jednosed, konstruisan za Olimpijske igre održane 1952. godine u Helsinkiju. Švedski dizajner kanua Rickard Sarby je 1949. godine osmislio ovu jedrilicu namenjenu vrhunskim jedriličarim "teške kategorije". Kao klasa sa najdužim olimpijskim stažom, predstavlja nezaboravni deo istorije olimpijskog jedrenja ispisan zaključno sa igrama u Tokiju 2020.



Nekada pravljena od drveta a danas od kompozitnih materijala, ova jedrilica predstavlja one-design klasu čiju proizvodnju odeđuju stroga pravila International Finn Association-a. Drveni trupovi zamenjeni su poliesterskim, drveni a zatim aluminijumski jarboli zamenjeni su karbonskim a platnena i dakronska jedra zamenili su laminati tehnore, poliestera ili kevlara.


Veliki broj sistema za trimovanje omogućava najboljima da izvuku maksimum iz ove jedrilice. Pored fizičke spreme, razumevanje svih detalja fizike jedrenja od esencijalnog je značaja za vrhunski rezultat. Nije ni čudo što je u poslednjih sedamdeset godina upravo ova klasa dala najistaknutije legende jedriličarskog sporta. Neki koji su prošli kroz klasu Finn su kasnije promenili svet jedrenja zauvek. Paul Elvstrøm, Russell Coutts, John Bertrand, Iain Percy, Ben Ainslie i druge legende ove klase su zahvaljujući disciplini, posvećenosti i odricanju neophodnom u olimpijskim kampanjama kasnije postigli uspeh kao lideri timova i biznismeni.


Ova široko rasprostranjena i verovatno fizički najzahtevnija klasa, koja utabava put ka najvećim iskušenjima poput America’s Cup-a i stvara fizičke i mentalne stene od ljudi, nažalost ima nedostatke zbog kojih više ne čini deo olimpijske flote. Kriterijumi rodne ravnopravnosti, raznovrsnosti opreme kao i inovacije na ovom dinghy-u nisu zadovoljeni u skladu sa zahtevima IOC-a (International Olympic Committee). Činjenica da fizičke predispozicije za jedrenje u klasi Finn prevazilaze mogućnosti većine muškaraca pa tako i praktično svih žena, po svemu sudeći je presudni faktor zbog koga će olimpijski snovi "teškaša" pasti u zaborav. U zamenu za Finn, u Parizu ćemo dobiti olimpijske regate za moderne IQFOiL windsurf daske i Formula kiteboard-ove u muškoj i ženskoj konkurenciji ali mesta na najvećoj sportskoj smotri na svetu više neće biti za najjače jedriličare.



Ipak, i nakon ove odluke, "Finn svet" i dalje živi. Jaka zajednica ljubitelja ove klase i dalje jedri po takmičarskom kalendaru kao i do sada. Pored glavne konkurencije, ovu klasu krasi juniorska ali i masters konkurencija koju čine najstariji takmičari. Takođe, pored flotnog jedrenja, u mnogim delovima sveta se organizuju i Finn Match Race kupovi sto je slučaj i u našoj zemlji. Ove regate često privuku jedriličare drugih klasa da se oprobaju u čuvenom Finn-u.


Pored Finn Match Race Cup - Memorijal Vesna Skala koji ćete imaati prilike da pratite ovog vikenda na jezeru Palić, u našoj zemlji se održavaju brojne regate za ovu klasu. U okviru državnog prvenstva Srbije, najčešće imamo prilike da vidimo desetak takmičara iz naše zemlje kojima se pridruži i koji takmičar iz "komšiluka". Jedriličari iz Mađarske, najčešći su nam gosti, pogotovo na regatama na Paliću. Kako je njihova zajednica u ovoj klasi izuzetno jaka, prisustvo mađarskih takmičara na našim regatama je od izuzetnog značaja. Takođe, skoro smo imali prilike da ugostimo i takmičara sa Kube koji je pored odličja kući poneo i lepe utiske iz Srbije zahvaljujući jednom od naših findžija koji mu je bio domaćin tokom boravka.



Da li je odluka IOC-a bila ispravna? Vreme će pokazati. Da li će se uskoro pojaviti klasa za najjače jedriličare koja će ispuniti zahteve olimpizma? Videćemo. Svakako, ova klasa će još dugo živeti kako kod nas tako i u svetu zahvaljujući izvanrednim atletama koji čine zajednicu okupljenu oko ovog genijalnog regatnog jednoseda.


Related Posts

See All
bottom of page