top of page

Jedrenje, telo i duh

Može se reći da je jedrenje već decenijama jedna od omiljenih aktivnosti kako na morima i jezerima, tako i na rekama. Osim uživanja u pejzažima, plovidbi pod otvorenim nebom, adrenalinu i raznovrsnim aspektima koje ovaj sport nosi sa sobom, jedan od najvažnijih benefita jeste to što plovidba pozitivno utiče na celokupno zdravlje čoveka, a posebno na psihu. Izdvojićemo nekoliko ključnih prednosti koje ovaj predivan sport donosi.1. Poboljšava koncentraciju, komunikaciju i orjentaciju u prostoru

S obzirom da je tokom jedrenja potrebno razmišljati o vetru i brojim promenljivim stavkama koje obuhvata ovaj sport, um je stalno aktivan. To dovodi do bržeg razmišljanja i lakšeg rešavanja problema u svakodnevnom životu. Takođe neophodno je i snalaženje u prostoru, fokus na više stvari istovremeno, kao i povećanje koncentracije kako bi svi ostali bezbedni na brodu. Kako je dobra komunikacija ključna u ovom sportu, članovi posade moraju funkcionisati kao jedno i razviti sposobnost da efikasno, nekada i bez mnogo reči donesu ključne odluke i održe brod na dobrom kursu.


2. Smanjuje stres i uklanja osećaj anksioznosti

Poznato je da voda, ritmično kretanje jedrilice i zvuk vetra pozitivno utiču na psihu i raspoloženje. To izaziva osećaj smirenosti i poboljšava imunološki sistem koji je presudan za dobro zdravlje i adekvatnu zaštitu od viusa i raznih bolesti.


3. Poboljšava mentalno zdravlje

Tokom boravka u prirodi, telo apsorbuje veću količinu kiseonika što dovodi do rasta hormona sreće, koji čini čoveka ispunjenijim i sigurnijim. Zahvaljujući vodi čovek se oseća smirenije i opuštenije što dovodi do stabilnosti i očuvanja mentalnog zdravlja. Takođe veći unos kiseonika i apsorbovanje vitamina D poboljšava kardiovaskularni sistem i smanjuje rizik od gojaznosti.


4. Utiče na poboljšanje kondicije i snage

Za vreme jedrenja neophodna je određena količina energije kako biste mogli pravilno da upravljate plovilom. Mišići su aktivni dok radite sa kanapima, trimujete ili podižete jedra, održavate balans ili vršite bilo koju drugu akciju. Pored razvijanja mnuskulature poboljšava se i fleksibilnost, koordinacija, motorika, okretnost itd.


5. Proširuje znanje i poboljšava veštine

Jedrenje je mnogo više od same fizičke aktivnosti. Ova multidisciplinarna aktivnost obuhvata poznavanje matematike, fizike i raznih drugih nauka kao i inženjerstva. Svi jedriličari bi trebali da prepoznaju vetrove, da umeju da čitaju vremenske obrasce, pronađu svoju poziciju, da pripreme svoju jedrilicu pre plovidbe, da je održavaju u dobrom stanju ali i da znaju da pruže pomoć. Čitanje, informisanje i deljenje znanja i iskustva, ključni su za napredak, ostvarenje rezultata ali i za bezbednu plovidbu.


Ako tek treba da zaplovite u svet jedrenja, vremenom ćete otkriti još mnogo pogodnosti koje ono sa sobom nosi. Za početak je najvažnije oprobati se, lično se uveriti i doživeti sve ovo o čemu smo pisali.

Related Posts

See All

Comments


bottom of page