top of page

Jedrenje na ledu

Danas kada su zahvaljujući razvoju ideja i tehnologije jedrilice premašile brzinu od famoznih 100 km/h, svakako ne biste poverovali da se početkom dvadesetog veka jedrilo i do 230 km/h. Uprkos tome što u to doba nisu korišćeni kompozitni materijali, mylar-ska jedra i ostali plodovi druge polovine 20. veka, neustrašivi jedriličari su ipak postizali ove neverovatne brzine. U pitanju su bile jedrilice na ledu. Smanjenje otpora dozvolilo je čoveku da uz pomoć vetra uprkos nedostatku tehnologije postigne neverovatne brzine na zaleđenim jezerima severa Evrope i Amerike.


copyright Brian Desrosiers


Dakle, ako ste tip čoveka koji ne preza od zime i vetra, ima vremena i sredstava za putovanja, virtuelni svet ostavlja kao poslednju opciju, voli brzinu i ne plaši se iste i pre svega voli jedrenje, jedrenje na ledu je nešto što mora da stavi na svoj "bucket list".


Osvrnimo se na same početke. Prve jedrilice na ledu datiraju iz XVII i XVIII veka. Sever Evrope smatra se kolevkom ovih jedrilica. Riški zaliv između Letonije i Estonije kao i kanali Holandije prvi su poslužili za ove aktivnosti dok su prve jedrilice na ledu zajedrile Amerikom 1790. godine na reci Hadson. Neprestana evolucija ovih jedrilica dovela je do razvoja nekoliko međunarodnih klasa a samim tim i takmičenja u okviru istih. "International DN" je najpopularnija klasa u Severnoj Americi i Evropi. Stvorena je sa ciljem da predstavlja pristupačnu, uradi sam, "high-performance" jedrilicu na ledu. Ove jedrilice imale su trup od dvanaest i jarbol od šesnaest stopa od drveta. Uprkos tome što su danas DN jedrilice imaju fleksibilne jarbole uglavnom od kompozitnih materijala, ova klasa je zadržala mnoge karakteristike originalnog modela u svojim pravilima među kojima je i površina jedra od 60 kvadratnih stopa. Pored "International DN" (ili DN60), u svetu su aktivne i Skeeter, Renegade, Nite, Monotype XV i IceOptimist klasa koja je 2002. godine prepoznata od strane IODA i danas broji oko četrdeset učesnika na evropskom prvenstvu koje se održava svake godine.


1904 - New Jersey


Danas kada smo okruženi sve većim brojem hydro-foil jedrilica, granice koje postižemo kretanjem pomoću vetra su se dosta podigle. Uprkos tome, svedočenja sa početka dvadesetog veka govore da su se klasične jedrilice na ledu kretale i do rekordnih 230 km/h zbog minimalnog otpora prilikom kretanja. Danas se brzine gore pomenutih međunarodnih klasa kreću od 90 km/h do 135 km/h. Regatna polja se postavljaju pomoću fiksnih oznaka i najčešće se jedri kurs uz-niz vetar sa razdvajajućom oznakom iz sigurnosnih razloga.


Ova vrsta jedrenja je zbog specifičnih uslova koji su neophodni najrazvijenija u Severnoj Americi i Severnoj Evropi. Jezera Minnetonka and White Bear (Beli medved) u Minasoti, Winnebago i Pepin u Viskonsinu, St. Clair u Mičigenu, Ontario u Kanadi gde se nalazi i reka Saint Lawrence lokacije su koje pružaju takozvani "Black Ice" (crni led) idealan za jedrenje na ledu. Prvi jedriličarski klub u Evropi ove vrste je osnovan u Švedskoj 1901. godine. Zatim je nastalo European Ice Yachting Union oformljen 1928. godine sa članicama iz Letonije, Litvanije, Estonije, Švedske, Austrije i Nemačke. U našoj zemlji ova vrsta jedrenja se samo sporadično upražnjava na jezeru Palić. Windsurferi željni avanture našli su način da uhvate vetar i na ledu ali geografski položaj naše zemlje ne može obezbediti ovu aktivnost redovno.


Mora se spomenuti da ovaj sport spada u grupu veoma rizičnih. Velike brzine koje se postižu prilikom jedrenja na ledu samo su jedna od opasnosti. Okruženje u kome se ovaj sport odvija je takođe česta pretnja. Nepredvidivi uslovi i kvalitet podloge umeju da iznenade kada se najmanje nadate.



Dakle, ako planirate da jedrite svih dvanaest meseci godišnje, u ovo doba godine priliku da nastavite sezonu u uslovima koje pruža naša zemlja svakako da imate. Za to vam je potrebna garderoba za jedrenje u zimskim uslovima ali i velika količina volje i ljubavi za ovakve aktivnosti kako ne bi poklekli prvog dana kada se temperatura približi nuli. Druga opcija je svakao odlazak u toplije krajeve što smo već spominjali tokom decembra. Sve popularniji e-sportovi nude platformu i za jedriličare. Još jedan način da nastavite sezonu pa makar i u virtuelnom svetu. Virtual Regatta Offshore i Virtual Regatta Inshore okupljaju veliki broj ljubitelja jedrenja ali i istinskih takmičara koje inače možete sresti na regatama tokom sezone. A najhrabrijima svakako pripada jedrenje na ledu, sport koji ostavlja bez daha svakog sportskog jedriličara koji žudi za brzinom pod jedrima.

Related Posts

See All
bottom of page