top of page

Jedrenje na filmu

Pored novogodišnjih i božićnih regata u pojedinim zemljama, sezona takmičarskog jedrenja u Evropi mahom počinje sredinom marta i završava sredinom novembra. Rekreativci na vodu izlaze tek kasnije, krajem maja ili početkom juna, kada voda postane podnošljiva za kupanje, a noći prijatne.


Tokom pauze, takmičari rade na kondiciji, taktici i pravilima dok se rekreativci uglavnom bave zimskim sportovima i čeznu za harmonijom vode, vetra, talasa i otvorenog horizonta. To je takođe pravo vreme i za osvrt na predivan segment svetske kinematografije, koja je decenijama unazad neretko obrađivala temu jedrenja kroz inspirativne likove moreplovaca i njihove specifične karaktere. Evo liste naših preporuka:


Adrift (2018)

Američka drama o preživljavanju koju je režirao Baltasar Kormákur. Zasnovan je na istinitoj priči smeštenoj tokom događaja uragana Raimond 1983. godine. U filmu glume Shailene Woodley i Sam Claflin, koji su se uputili na daleko putovanje preko okeana ne sluteći da će ih zadesiti najveći uragan u istoriji. Nakon posledica vremenske nepogode Tami (Shailene) mora pronaći način da pomogne teško povređenom vereniku i spasi oštećeni čamac, bez navigacije i bilo kakvih korisnih pomagala. Prikazana borba sa talasima od 40 stopa i vetrovima od 140 čvorova, donosi trenutke apsolutnog beznađa, bez ijednog znaka popuštanja. U kontinuitetu se mešaju flešbekovi između stvarnosti, uragana, kao i uznemirenog mora. U ovom filmu se smenjuju trenuci istinske sreće i očaja.

Fenomenalna gluma Roberta Redforda u filmu o nesrećama koje su ga zadesile na jedrilici usred okeana. Nakon sudara s brodskim kontejnerom na moru, snalažljivi pomorac se nalazi u teškom stanju. Pošto u filmu igra samo jedan glumac, dijaloga skoro da nema, već svega par izgovorenih rečenica kada poziva pomoć putem radio stanice, što film dodatno čini napetim i zanimljivim. Takođe fantastični prizori čovekove volje za životom, čine ga legendarnim filmom o jedrenju koji ne treba propustiti.


En Solitaire (2013)

Francuski film prati skipera Ianna odlučnog da pobedi na Vendee Globe-u gde je posle lake i sigurne plovidbe, primoran da se zbog oštećenog broda usidri na Kanarskim ostrvima. Nakon sanirane štete i povratka u trku, otkriva da se tinejdžer Mano, ušunjao tajno u njegov čamac. To skipera dovodi u nezgodan položaj jer bi ukoliko otkriju slepog putnika bio diskvalifikovan iz takmičenja. Iann se bori sa svojim emocijama, morajući da obmane svoj obalni tim, kao i da sve vreme podnosi pritiske trke. Ovo je takođe priča o tome kako dvoje vrlo različitih ljudi postaju prijatelji. Iako događaji nisu stvarni, na filmu si radili skiperi koji su učestvovali na toj regati, pa ga iz tog razloga itekako vredi pogledati.


Wind (1992)

Ovo je film o entuzijazmu i velikoj želji Villa Parkera (Matthev Modine) da osvoji pehar na Kupu Amerike. Unajmljen od strane milionera Cliffa Robertsona, Vill zajedno sa devojkom Kate i posadom odlazi na takmičenje. Iako vešt pomorac, Kate ubrzo biva izbačena iz tima, što nakon poraza od Australijanaca na kupu, dodatno pojačava Villovu ljutnju. On odlučuje da osnuje sindikat i nastavlja takmičenje bez predaje, sve do osvajanja pehara.

The Bounty (1984)

Istorijska drama, rađena po knjizi Ričarda Haua, utemeljenoj na istinitoj priči o događajima koji su doveli do pobune na engleskom brodu HMS Bounty. Iako postoji nekoliko ekranizacija ovog događaja, prednost ove verzije je što daje bolji uvid u likove i izbegava karakterizaciju dobar-loš. Film je fantastičan što zbog glumaca koji ga čine, tako i zbog idiličnih prizora sa kojima ćete se susresti. Režirao ga je Rogera Donaldson. Kapetana Williama tumači Anthony Hopkins, a u ovom filmu mu se pridružuje i Mel Gipson.


The Mercy (2017)

Zasnovan na istinitoj priči, „The Mercy“ govori o neobičnoj priči Donalda Crovhursta, preduzetnika i mornara koji odlučuje da učestvuje na trci Zlatni Globus. Iako se nijednim brodom nije vozio duže od jednodnevnih putovanja sa porodicom,upušta se u takmičenje koje sponzoriše londonski Sunday Times sa ciljem da bude prva osoba koja je obišla planetu brodom, a nije kročila na obalu. Ovu vrstu putovanja i najiskusniji mornari smatrali bi previše opasnom za pokušaj, ali optimistični Donald čak uspeva da pronađe sponzore i agenta za štampu. Film otvara mnogo više pitanja, nego što daje odgovora, ali ostavlja jak utisak.

Related Posts

See All

Comments


bottom of page