top of page

Explained - SailGP - Powered by Nature™

Kulminacija druge sezone ovog neverovatnog takmičenja se bliži. Vrhunske posade na "letećim" katamaranima klase F50 zasnovanim na principima America's Cup jedrilica koje smo imali prilike da vidimo 2017. godine na Berudskim ostrvima će se u velikom finalu druge sezone SailGp-a sastati u San Francisku od 26. do 27. marta. Imaćemo prilike da vidimo da li će Australian SailGP Team uspeti da odbrani titulu ili ćemo dobiti novog šampiona svakako najuzbudljivije jedriličarske lige do sada.


©SailGP/Credit Lloyd Images


Ovo čuveno regatno polje ispred strmih ulica San Franciska i impozantnog Golden Gate-a biće još jednom u žiži jedriličarke javnosti. Tim koji ponese trofej, slavu i nagradu od milion dolara neće pobediti samo ostale posade već i jake vodene struje i vetrove koji su karakteristika ove legendarne lokacije.


Kako se interesovanje za ovo takmičenje razvija i na našim prostorima, ovom prilikom želimo da vas upoznamo sa suštinom kao i sa određenim detaljima ovog takmičenja pre nego što za heroje regatne današnjice zatrubi najvažnijih pet minuta do starta.


SailGP - Powered by Nature™ je kako i sam organizator navodi adrenalinsko takmičenje sačinjeno od većeg broja regata na kultnim lokacijama širom sveta koje okuplja na svakom od dešavanja osam timova. Bermudska ostrva, Italija, Velika Britanija, Danska, Francuska, Španija i Australija su tokom aktuelne sezone bile domaćini po jednog ovakvog dešavanja na kome su se nakon pet flotnih trka tokom dva dana takmičenja u finalnoj trci susrele tri najbolje posade kako bi odlučile pobednika. Na osnovu ukupnog plasmana na takmičenjima dodeljuju se važni poeni koji nakon finalne regate odlučuju pobednika.


©Ricardo Pinto for SailGP


F50 jedrilice su najsavremeniji one-design katamarani koje koriste svi SailGP timovi. Performanse i rezultati su direktno u rukama ovih vrhunskih jediličara. Ova klasa predstavlja vrhunac razvoja trkačkih katamarana zasnovanim na hydro-foil tehnologiji koji tokom samog takmičenja postižu brzine blizu 100 km/h. Na raspolaganju su različite veličine kormila, foila i flokova (prednje jedro) koja se koriste u zavisnosti od brzine vetra kako bi jedrenje uvek bilo najvišeg kvaliteta. Takođe broj članova posade zavisi od jačine vetra pa u uslovima od 4 do 6 čvorova učestvuju tri člana, od 4 do 8 čvorova četiri člana a u uslovima do 30 čvorova pet članova posade. Pošto se radi o one-design klasi, svi timovi koriste istu opremu i jednak broj članova posade u svakoj trci.


Jedan od najuzbudljivijih momenata SailGP trke je svakako start. Ono što ovaj format takmičenja čini posebnim je start sa bočnim vetrom tako da na samom početku trke vidimo ove fenomenalne jedrilice u svom najboljem svetlu. Na prvoj oznaci nakon koje ostatak kursa sadrži orca-krma jedrenje sa "gate" oznakama, jedrilice postižu maksimalnu brzinu nekada jedreći udaljene nekoliko santimetara jedna od druge. Dužina regatnog kursa se menja u skladu sa uslovima a prevashodno jačinom vetra.


©SailGP/Eloi Stichelbaut


Postoji niz različitih pravila koja timovi mogu prekršiti tokom trke. Primena pravila je nezaobilazni deo SailGP trka kako bi takmičenje bilo fer i jednako za sve učesnike na vodi. Često ćemo tokom trke imati priliku da vidimo neku od posada koja se iskupljuje zbog dodeljenog penala. Koristeći modernu tehnologiju za praćenje sa preciznošću od 2,5 cm, sudije vrlo brzo donose odluke. Takođe mogu da reprodukuju incidente i imaju pristup svim podacima, audio i video zapisima koji dolaze sa jedrilica.


©SailGP/Bob Martin


Kako SailGp predstavlja takmičenje nacionalnih timova postoje pravila vezana za nacionalnu pripadnost članova posade. Nacionalni timovi koji pripadaju listi razvijenih jedriličarskih zemalja imaju pravo na samo jednog člana posade stranog državljanstva. To nije slučaj sa timovima zemalja slabijeg jedriličarskog "pedigrea" te u tom slučaju ti timovi mogu imati po dva odnosno tri "stranca".


Pored zvaničnog sajta koji pruža sve informacije o ovom takmičenju i timovima učesnika, SailGP aplikacija za Android i Apple platforme omogućava i dodatni sadržaj. Tokom takmičarskih dana, prenos možete uživo pratiti na zvaničnom Youtube kanalu ovog takmičenja a takođe možete biti u toku sa događajima iz SailGp sveta i putem zvaničnog Facebook i Twitter naloga.


Related Posts

See All
bottom of page